Warsztaty kulinarne z Robertem Sową
12 grudnia 2018 r. w naszej szkole miało miejsce niecodzienne wydarzenie. Odwiedził nas autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej - sam mistrz Robert Sowa. W warsztatach kulinarnych wzięło udział kilka osób z naszej klasy: Magda, Patrycja, Emilka, Kacper i Mateusz.
Spotkanie rozpoczęło się od krótkiego wykładu na temat sztuki gotowania. Następnie przystąpiliśmy do zajęć warsztatowych, których celem było przygotowanie trzech wyśmienitych potraw: zupy hiszpańskiej z kiełbasą chorizo, oliwkami i świeżo siekaną kolendrą, aromatycznych piersi kaczki z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami oraz wieńczącego wszystko słodkiego deseru - kardamonowego torciku z kremem waniliowym i owocami. Trzeba było być i widzieć, co się działo i jak wybornie smakowało.
Mistrz Robert Sowa osobiście koordynował naszą pracę, udzielając cennych wskazówek i porad. Na wykonanie zadania mieliśmy tylko 45 minut, bo takim czasem dysponuje kuchnia, by wydać lunch biznesowy. Nie da się ukryć, że pod takim nadzorem wszystko przebiegało sprawnie i udało się wydać przygotowane pyszności do degustacji.
Komentarze
Prześlij komentarz