Przedłużamy tłusty czwartek
Tłusty czwartek trwa tylko jeden dzień, ale my postanowiliśmy go przedłużyć. Na wczorajszych zajęciach praktycznych z technologii gastronomicznej zajęliśmy się smażeniem pączków i churrosów. W sumie jeszcze kilka dni karnawału przed nami. 😉
Nasze tradycyjne pączki robiliśmy z dwóch przepisów - jeden z nich znajdziecie poniżej (warto go wypróbować). Niektórzy przygotowywali nadzienie sami, a inni poszli na łatwiznę i włożyli do środka czekoladę. 🍫 Ci, którzy mieli okazję spróbować naszych wypieków, wyrazili bardzo pozytywne opinie, dlatego z pełną odpowiedzialnością polecamy nasz przepis!
Z przygotowaniem pączków hiszpańskich, czyli churrosów, postanowiły zmierzyć się Emilka i Monika. Wyszły przepyszne, każdy się nimi zajadał. 😋
Nasze tradycyjne pączki robiliśmy z dwóch przepisów - jeden z nich znajdziecie poniżej (warto go wypróbować). Niektórzy przygotowywali nadzienie sami, a inni poszli na łatwiznę i włożyli do środka czekoladę. 🍫 Ci, którzy mieli okazję spróbować naszych wypieków, wyrazili bardzo pozytywne opinie, dlatego z pełną odpowiedzialnością polecamy nasz przepis!
Pączki Magdy i Kacpra
Pączki Patrycji i Natalki
Z przygotowaniem pączków hiszpańskich, czyli churrosów, postanowiły zmierzyć się Emilka i Monika. Wyszły przepyszne, każdy się nimi zajadał. 😋
Churrosy Emilki i Moniki
Przepis na szybkie pączki, z którego korzystali Magda i Kacper:
8 żółtek, 8 łyżek cukru, 1 kostka drożdży - połączyć, dodać 1/2 litra ciepłego mleka. Następnie dodać 1 kg mąki, 1/2 kieliszka wódki, 3/4 szklanki ciepłego (a nawet gorącego) oleju.
Wyrabiać ręcznie do chwili, kiedy ciasto będzie odstawało od rąk. Odstawić do wyrośnięcia (ciasto podwoi swoją objętość), można postawić na garnku z ciepłą wodą.
Uformować pączki, zostawić do wyrośnięcia, smażyć na głębokim oleju.
Dziękujemy pani Anecie za udostępnienie przepisu!
/Magda/
Komentarze
Prześlij komentarz