Co na obiad? Fasolka po bretońsku!
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, proponuję Wam prosty przepis na fasolkę po bretońsku. Trzeba tylko pamiętać o namoczeniu fasoli na noc.
Składniki:
fasola biała suszona - 500 g
kiełbasa - 300 g
duża cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
koncentrat pomidorowy - mały słoik
przyprawy: 2-3 ziarnka ziela angielskiego, liść laurowy, kminek lub majeranek, sól i pieprz
Przygotowanie:
Suchą fasolę opłukać, wsypać do miski, zalać zimną wodą (tak, żeby przykryła fasolę) i zostawić na noc.
Następnego dnia fasolę razem z pozostałą wodą wrzucić do garnka, dolać wody, łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować pod przykryciem 1,5 godziny, aż fasola zmięknie. Cebulę i czosnek obrać i pokroić. Podsmażyć, co chwilę mieszając, aż cebula stanie się szklista. Pokroić kiełbasę i usmażyć wraz z cebulą i czosnkiem. Smażyć, aż kiełbasa się zarumieni. Całość dodać do garnka z fasolą i gotować około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem bądź kminkiem. Gotować jeszcze 15 minut.
I to tyle. Smacznego!
Składniki:
fasola biała suszona - 500 g
kiełbasa - 300 g
duża cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
koncentrat pomidorowy - mały słoik
przyprawy: 2-3 ziarnka ziela angielskiego, liść laurowy, kminek lub majeranek, sól i pieprz
Przygotowanie:
Suchą fasolę opłukać, wsypać do miski, zalać zimną wodą (tak, żeby przykryła fasolę) i zostawić na noc.
Następnego dnia fasolę razem z pozostałą wodą wrzucić do garnka, dolać wody, łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować pod przykryciem 1,5 godziny, aż fasola zmięknie. Cebulę i czosnek obrać i pokroić. Podsmażyć, co chwilę mieszając, aż cebula stanie się szklista. Pokroić kiełbasę i usmażyć wraz z cebulą i czosnkiem. Smażyć, aż kiełbasa się zarumieni. Całość dodać do garnka z fasolą i gotować około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem bądź kminkiem. Gotować jeszcze 15 minut.
I to tyle. Smacznego!
/Szymon/
Komentarze
Prześlij komentarz