Kuchenne czary
Czas kwarantanny spędzamy w domu, często się nudząc. Warto jednak wykorzystać nadmiar wolnego, robiąc coś, na co nie miało się czasu podczas chodzenia do szkoły. Ja, tęskniąc za szkołą i piątkowym zajęciami praktycznymi, postanowiłam poczarować w kuchni. Wyszło mi brownie z czerwonej fasoli i chłodnik z awokado. Przepisy są proste i szybkie, każdy da radę zrobić je samodzielnie w domu, wystarczą tylko chęci!
Przepis na brownie:
2 puszki czerwonej fasoli (w sumie 800 g), 500 g po odsączeniu
10 daktyli
5 łyżek kakao
1 łyżka miodu
4 łyżki syropu klonowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3 łyżki oleju kokosowego
2 banany
10 suszonych śliwek
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy. Po zblendowaniu na gładką masę dodajemy pokrojone śliwki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 40 minut.
Przepis na chłodnik z awokado:
dojrzałe awokado
zielony ogórek
sok z jednej limonki
250 ml naturalnego jogurtu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanych listków mięty
pół łyżeczki suszonych płatków chili
sól morska do smaku
Wszystkie składniki blendujemy ze sobą i chłodzimy przez godzinę.
Smacznego!
Przepis na brownie:
2 puszki czerwonej fasoli (w sumie 800 g), 500 g po odsączeniu
10 daktyli
5 łyżek kakao
1 łyżka miodu
4 łyżki syropu klonowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3 łyżki oleju kokosowego
2 banany
10 suszonych śliwek
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy. Po zblendowaniu na gładką masę dodajemy pokrojone śliwki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 40 minut.
Przepis na chłodnik z awokado:
dojrzałe awokado
zielony ogórek
sok z jednej limonki
250 ml naturalnego jogurtu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanych listków mięty
pół łyżeczki suszonych płatków chili
sól morska do smaku
Wszystkie składniki blendujemy ze sobą i chłodzimy przez godzinę.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz