Kuchenne czary

Czas kwarantanny spędzamy w domu, często się nudząc. Warto jednak wykorzystać nadmiar wolnego, robiąc coś, na co nie miało się czasu podczas chodzenia do szkoły. Ja, tęskniąc za szkołą i piątkowym zajęciami praktycznymi, postanowiłam poczarować w kuchni. Wyszło mi brownie z czerwonej fasoli i chłodnik z awokado. Przepisy są proste i szybkie, każdy da radę zrobić je samodzielnie w domu, wystarczą tylko chęci! 

Przepis na brownie:
2 puszki czerwonej fasoli (w sumie 800 g), 500 g po odsączeniu 
10 daktyli 
5 łyżek kakao 
1 łyżka miodu 
4 łyżki syropu klonowego 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
4 jajka 
3 łyżki oleju kokosowego 
2 banany 
10 suszonych śliwek 

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy. Po zblendowaniu na gładką masę dodajemy pokrojone śliwki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 40 minut.

Przepis na chłodnik z awokado:
dojrzałe awokado 
zielony ogórek 
sok z jednej limonki 
250 ml naturalnego jogurtu 
2 łyżki posiekanego szczypiorku 
łyżka posiekanych listków mięty 
pół łyżeczki suszonych płatków chili 
sól morska do smaku 

Wszystkie składniki blendujemy ze sobą i chłodzimy przez godzinę.

Smacznego!
/Patrycja/



Komentarze

Popularne posty