Ptysiowy zawrót głowy
Ptysie to okrągłe ciasteczka z ciasta parzonego ze słodkim kremem w środku. Ptysie kojarzą nam się z deserem, ale nie zawsze tak musi być. Zapytacie - Jak to? - A tak! Ptysie można przyrządzić również na sposób wytrawny.
Ostatnio na zajęciach praktycznych z technologii gastronomicznej udowodniliśmy, że to możliwe. Każdy z nas przygotował ptysie jako zimną przekąskę. My zrobiliśmy je z pastą jajeczną, ale jest o wiele więcej możliwości, np. z pastą rybną lub nawet sałatką. Swoją drogą, nasze ptysie wyszły przepyszne i polecam każdemu, aby wypróbować tę wersję.
Zostawiam Wam swój przepis na ptysie i zachęcam do wykonania! To nic trudnego.
Sposób przygotowania ciasta:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól. Rozpuszczamy. Stopniowo przesiewamy mąkę. Cały czas mieszając, zaparzamy ciasto przez ok. 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Do ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blachę wysmarowaną tłuszczem wyciskamy okrągłe ciasteczka. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Sposób przygotowania pasty:
Jaja gotujemy na twardo. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jaja, cebulę, majonez, chrzan i przyprawy blendujemy na jednolitą masę.
Upieczone ptysie przekrawamy na pół. Na spód ptysia nakładamy łyżką lub szprycą porcję pasty, przykrywamy wierzchem i sklejamy. Gotowe ptysie układamy na talerzu. Smacznego!
/Patrycja/
Komentarze
Prześlij komentarz