Na sylwestra vol-au-venty!
W listopadzie na zdalnych zajęciach praktycznych robiliśmy vol-au-venty. Jest to potrawa wykonana z ciasta francuskiego i może świetnie się sprawdzić jako przekąska. Na imprezę sylwestrową - jak znalazł!
Nasza grupa zrobiła je z pieczarkami i tym przepisem się z Wami podzielę.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
250 g pieczarek
masło
0,5 szklanki śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Oczyszczone i pokrojone w kosteczkę pieczarki podsmażamy na patelni, dodajemy pieprz i sól do smaku. Dolewamy śmietankę, redukujemy, aby zgęstniała.
Z ciasta francuskiego wykrawamy duże krążki szklanką, mniejszą szklaneczką - małe krążki, a kieliszkiem - w mniejszych krążkach otwory. Najmniejsze mogą służyć po upieczeniu jako przykryweczki.
Z folii aluminiowej robimy obręcze. Na duże krążki nakładamy po dwie obręcze z ciasta tak, aby powstał "komin". W jego środek wkładamy obręcze z folii. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C do zrumienienia. Po upieczeniu napełniamy farszem pieczarkowym. Możemy przykryć najmniejszymi upieczonymi krążkami.
Smacznego!
/Karolina/
Komentarze
Prześlij komentarz