O wigilijnym stole
Już niedługo przyjdzie nam ustroić stół wigilijny. Ograniczenia pandemiczne nam w tym nie przeszkodzą, bo ładnie zastawić stół można nawet na kilka osób, prawda? 😀 Jako kelnerka postaram się podsunąć parę praktycznych wskazówek, dzięki którym Twój tegoroczny stół wigilijny będzie wyglądał kusząco, smacznie oraz bardzo profesjonalnie i elegancko.
A więc, zacznijmy od obrusu. Nieważne jaki kolor i krój obrusu położysz na stół. Biały, czerwony, a może w świąteczny wzór? Ważne jest natomiast, aby obrus był czysty i wyprasowany, a stół wcześniej dokładnie wytarty, aby plamy nie odbiły się na materiale. Jeśli posiadasz biały, jednolity obrus, a chcesz mieć naprawdę elegancki efekt, możesz na środku położyć srebrny bieżnik, który kupisz na przykład w sklepie z pościelą za grosze. Jeśli używasz serwetek, ważne jest, aby kolorystycznie kontrastowały z obrusem.
Przejdźmy do zastawy i sztućców. W każdym domu zapewne zagości barszcz, a więc potrzebujemy bulionówek, ewentualnie głębokich talerzy. Warto postawić je na talerze do dań, ponieważ barszcz zjemy najpierw. Podstawowymi sztućcami konsumpcyjnymi są nóż, łyżka i widelec. Widelec układamy po lewej stronie talerza, po prawej natomiast najpierw nóż, ząbkami do talerza, a następnie łyżkę - obok noża. Jeśli w Waszym domu jada się podczas Wigilii ciasto czy galaretkę, warto z boku nakrycia postawić talerzyk deserowy z widelczykiem lub po prostu łyżeczką. Szkło (goblety, szklanki) ustawiamy nad nożem, możemy też w nie włożyć złożone serwetki.
Jak skomponować jedzenie na stole? Puste talerze warto udekorować, na przykład kawałkiem jodły. Pamiętaj, aby kompot i inne napoje rozmieścić tak, by dostęp do nich był łatwy. Opłatek powinien znajdować się na środku stołu. Jeśli serwujesz danie na talerzu, musi on być czysty i nieubrudzony np. sosami. Ciepłe dania warto poprzeplatać z zimnymi, dzięki czemu każdy z gości będzie miał łatwy dostęp do wybranej potrawy.
Jeśli mamy już wszystko na stole, warto sprawdzić czystość krzeseł i dosunąć je do stołu, pozostawiając mały odstęp. Stół możemy udekorować stroikiem z igieł bądź wieńcem adwentowym, na którym zapalimy wszystkie świeczki. Możemy także nad stołem powiesić jemiołę, zapalić zapachowe świece w słoiczkach lub rozłożyć aromatyczne pierniczki. Figurki, bombki są także dozwolone, ale pamiętajmy, aby nie przesadzić. Bardzo dużo ozdób na stole wcale nie wygląda dobrze.
To co? W tym roku wszystkie nasze stoły będą wyglądały jak w restauracji? 😏
/Aleksandra/
Zdjęcie pochodzi ze strony hotelu Wojciech w Augustowie
Komentarze
Prześlij komentarz