Moje pierwsze sushi
Kiedy mowa o kuchni japońskiej, większość z nas myśli - sushi! Ja również mam takie skojarzenia i postanowiłem, że pierwsze spotkanie z kuchnią tego egzotycznego kraju zrobię w domu.
Do wykonania sushi wykorzystałem następujące składniki:
- ryż do sushi
- listki nori
- ogórek szklarniowy
- surimi
- serek twarogowy
- ser typu feta
- ocet ryżowy
- sezam czarny (do ozdoby)
- dodatki: sos sojowy i wasabi
Ugotowany i ostudzony ryż wymieszałem z 4 łyżkami octu ryżowego i ułożyłem ryż na listkach nori. Starałem się, by zrobić to jak najrówniej. Serek twarogowy delikatnie rozsmarowałem na warstwie ryżu. Ogórki obrałem i pokroiłem w cienkie słupki. Ser typu feta również pokroiłem w niezbyt duże słupki. Następnie układałem wymienione składniki w losowej kolejności. Zwinąłem w rulony przy pomocy maty bambusowej. Ważne, by użyć do tego sporo siły, aby sushi nie rozpadało się.
Sezam można wykorzystać jako składnik lub ozdobę - ja użyłem go jako dekoracji. Sos sojowy wlałem do miseczki - służy on do namaczania gotowego produktu, dodaje charakterystycznego smaku. Wasabi z kolei służy do zmiany smaku, jeśli je się różne rodzaje sushi (nie polecam osobom nielubiącym ostrych smaków).
Efekt końcowy
można zobaczyć na zdjęciu. Zachęcam i Was do eksperymentowania w kuchni!
/Szymon/
Komentarze
Prześlij komentarz