Wiosna za oknem... i w kuchni

Za nami ciężka i bardzo mroźna zima. Wiosna wychyla się coraz bardziej zza horyzontu i możemy już się do niej szykować. Nie tylko za oknem można zobaczyć wiosnę, ale również w kuchni. Przepis na wiosenny serniczek jest słodką tajemnicą, ale mogę go Wam zdradzić. 😛 Tylko nikomu nie mówcie!😉

Do jego wykonania będziecie potrzebowali:

1 kg twarogu sernikowego 
7 jaj 
szklanka cukru pudru 
łyżka kaszy manny
łyżka mąki ziemniaczanej 
1 cukier waniliowy bądź aromat rumowy

A jak go zrobić? Musisz żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, połączyć z twarogiem sernikowym. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i cukier wanilinowy (aromat). Białka ubić z łyżką cukru na puszystą masę, wymieszać delikatnie łyżką z masą sernikową. Potem przełożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 70 minut w temp. 180 stopni C. 

Życzę Ci smacznego 😋 i powodzonka!

/Emilia/

 



 

Komentarze

Popularne posty